17.05.2024

Potřetí zlatí na Brno Rugby Cupu!




Půlka května je již minimálně třetím rokem vyhrazena dalšímu z celorepublikových turnajů, konkrétně Brno Rugby Cupu, který jsme tradičně odehráli na našem domácím hřišti v Bystrci. Konkurence byla veliká, dohromady se zúčastnilo devatenáct týmů, tři z toho byly naše.

Hned od brzkého rána se začali trousit hráčky a hráči ze všech koutů země do našeho, svým neotřelým způsobem krásného města. Svým způsobem... Pravděpodobně pro fandy sadomaso existuje web s příznačným názvem Go to Brno. Zde si můžete objednat prohlídku světoznámé Villy Tugendhat, stejně tak třeba exkurzi v místní chemičce Starobrno, nebo návštěvu okruhu pro motoGP, na kterém se prohánějí inline bruslaři, případně omrknout ruiny legendárního fotbalového stadionu, na kterém se pro jistotu prohání už akorát meluzína. Ne nadarmo se říká, že Brno je jediný vtip, v kterém se dá bydlet.
 
Nicméně my v RCB jsme se tomuto chtěli vzepřít, a tak nám přes zimu v areálu vyrostla krásná nová hala, kterou nám závidí až v Bohunicích. Dlouho to vypadalo, že se nevyhneme trapné blamáži a zázemí bude po dobu turnaje uzavřené, ale ecce homo, ejhle člověk, na poslední chvíli vše dobře dopadlo, za což patří dík Okrašlovacímu spolku nedobrovolných altruistů, který stihl vše připravit!
 
Úderem desáté hodiny začaly líté boje ve čtyřech základních skupinách, z nichž vítězové a nejlepší tým na druhém místě postupovali do odpoledního boje o 1.-5. místo a další týmy se podle výsledků rozdělily do ostatních skupin o umístění.
 
Tým White, složený převážně z nováčků a méně zkušených plejerů se zakousnul do soupeřů s vervou a po celou dobu turnaje se holky a kluci k radosti trenéra zlepšovali ve všech činnostech. Nakonec si zahráli i proti vídeňskému mužstvu Donau, čímž dostal turnaj punc mezinárodnosti. 
 
V týmu Black hráli o poznání zkušenější děti a na hře to bylo znát. Děti se praly statečně se soupeři i pozorností a za celý turnaj položily skoro dvacet pětek, o počtu skládek ani nemluvě!
 
Jako obvykle byl nejsilnější tým Orange, kterému ovšem tentokráte chyběla zásadní opora. Tobi, pravděpodobně pod vlivem sledování Eurovize, dostal angínu a fandil nám jen z domova. Takže příště jen večerníček:-)!
V dopoledním programu jsme postupně vyzvali týmy Slavie, Iuridici, Petrovic a Vyškova. A žádná hitparáda to nebyla, upřímně řečeno místy z naší hry docela bolely oči a hlasivky. Utrpěli jsme čtyři výhry a šlo se na oběd.
 
A zde se to všechno zlomilo. Těžko říct čím. Snad nás ozářila našim skvělým ředitelem a moderátorem turnaje v jedné osobě, Davidem Mynářem, zmiňovaná bipolární záře, nebo to bylo oběděm. My jsme sice na úrodném jihu, přesto k nám taháme zeleninu kdoví odkud. Tentokráte to ale bylo k užitku, protože jsme získali úplně jinou energii, podle výkonu na hřišti se zdálo, že brambory byly hnojené plutoniem. Snad děti nebudou moc svítit! Každopádně po obědě se dopolední herní chyby rozplynuly jak Bára nad hrncem a začali jsme válet!
 
Prvním soupeřem nám byl Dragon, který jsme na jaře snad ještě neporazili, no najednou to šlo. Protože jsme skládali, kreativně útočili a bojovali jako lvi! To jsme ovšem ještě netušili, co nás čeká v následujícím mači proti Tatře. Hosté na nás vlítli jak uragán a na hřišti se celých šest minut odehrávala nesmlouvavá bitva se vším všudy. Po konci tohoto utkání, které jsme těsně převrátili na naši stranu v poměru 2:1, byla vidět spousta slz, ale i úlevy. Tohle byl v letošní sezóně zatím NEJ zápas!
Následovalo utkání se vždy nebezpečným áčkem Petrovic, které jsme v Praze přetlačili jen o pětku. Tentokráte jsme ale pestrou hrou soupeři nedali čuchnout a vyhráli jsme tak i třetí odpolední zápas. V posledním utkání nás čekal už notně unavený Vyškov a naši boys si se soupeřem poradili vcelku s přehledem. Což značilo jediné! Po vítězství na BRC v letech 2022 a 2023 jsme potřetí získali pohár pro vítěze!
 
Vyhlašování vítězů se zkušeně ujal člen zastupitelstva města Brna, pan Mgr. Jaroslav Suchý, který nám evidentně nosí štěstí nejen při vyjednávání podpory, ale i u sportovních klání. Snad je to tím, že je sám Mistr republiky, ale kdykoliv nás přijde podpořit tak něco vyhrajeme. Tudíž doufáme, že už má pan radní v diáři zaznačeno datum 1. června, kdy jedeme na Mistrovství ČR do Prahy, protože holt bude muset s námi:-)
 
Děkujeme za skvělou organizaci turnaje všem, kteří se podíleli, Davidovi za skvělé ředitelování, Václavovi za veškerou práci, Dodovi a Štírovi za catering, všechno proběhlo zcela hladce!
 
Holkám a klukům gratuluji k skvělým výkonům, opravdu jste nám udělali radost. Jen tak dál a nejlépe už hned teď v sobotu ve Zlíně!
 
Ragby zdar!