25.09.2024

Střídmá i bohatá brněnská premiéra




"Tak nám začala sezóna, paní Mullerová", řekl by klasik. Pravda, o tři týdny později než obvykle, ale konečně a snad už naplno! Rozjezd se měl konat v Havířově, kde se bohužel konal jen rozjezd místního hřiště při městských slavnostech, což už je tak trochu místní kolorit, nakonec jsme se tedy chopili turnaje my a uspořádali ho místo našeho turnaje, který byl o týden dříve zrušen kvůli celorepublikovým rozmarům počasí. Čert aby se v tom vyznal!
 
Vzhledem k datu, kdy už by normálně sezóna byla v plném proudu, jsme čekali hordy ragby chtivých nájezdníků z Moravy. Avšak zatímco o týden dřív bylo na regionálním turnaji v Praze na Slavii 36 mužstev, u nás Havířov ante portas. Asi příprava na severojižní kolejový diametr. V desítkovém provedení nás s odvážlivci z Havířova doplnila ještě brněnská Akademie. Co dodat, moravské rugby..? Hlavním komediálním partnerem je... Bůh je z Brna! 
V mužském světě je docela běžné, že jedinec jde z puberty rovnou do krize středního věku, ovšem páteční zasvěcení ví, že to lze zvládnout i opačným směrem!
 
V sobotu ráno ale bylo vše jinak. Po nezbytném poděkování mrtvému praseti za jeho oběť, zavonělo maso od páně Pačesovy zrestaurované restaurace po celém, pěkně připraveném hřišti, tradiční spíkr byl ve formě, slunce se usmívalo od ucha k uchu, prostě všechno parádní. Až na tu účast...
 
Úderem desáté rozehrály turnaj, kromě již jmenovaných, také tři naše mužstva. Netřeba jistě připomínat tradiční názvy Orange, Black a White. Od začátku jsme nasadili raketové tempo, starší desítky dominovaly a ty nové se jim zase chtěly ve všem vyrovnat, a to se jim vcelku dařilo. Na soupeře jsme vlítli jako uragán, a i díky delší době utkání, vše v souladu s novým doporučením ČSRU, se to jen hemžilo dvojcifernými výsledky. 
 
Mírným favoritem byl tým Orange, který si klestil cestu turnajem vcelku pohodově až do doby, kdy narazil v derby na White. K překvapení zaplněného auditoria nicméně odešel poražen, díky obětavému a hlavně týmovému výkonu dívky a chlapců v bílých dresech. Zvláště v druhém poločase to místy vypadalo, že Adéla ještě neobědvala
 
Orange si pak spravili chuť v souboji s Akademií, který připomínal odvěký souboj mezi mužem a ženou. A ano, i zde se konalo něco jako Zkrocení zlé ženy, což je ovšem třeba neplést s pátečním podobným srocením Sesterstva bublinek, které o své návštěvě dalo jasně vědět prázdnými růžovými plechovkami v koši na tribuně:-). Akademici, tedy spíše akademičky, totiž nastoupily prakticky v ryze dívčí sestavě, a za tento obdivuhodně odvážný čin smekáme klobouk. Naše chlapce pak časem doučíme umění diplomacie, aby pochopili, že o výši skóre se v takovýchto případech nekřičí nahlas.
 
V týmu Black se to jen hemžilo ex osmičkami a prakticky každý hráč si položil. Turnajovou premiéru s námi navíc absolvovala posila dívčí části Nina a vyšperkovala ji také položenou pětkou! Všem gratulujeme!
 
Celý turnaj nás zdobila dobrá spolupráce hráček a hráčů, solidní nahrávky i skládky. Zůstáváme ovšem pokorní a uvidíme, jak nás prověří větší konkurence na dalším turnaji ve Zlíně. 
 
Brněnskou premiéru, která byla střídmá i bohatá, si odbyl i nový trenérský štáb desítek a vše klapalo. Staronový zůstal autor štvavých článků, který si sice chvíli myslel, že povýšením do slovutné desítkové společnosti obleče sako a začně psát seriózní žurnalistiku, no nezadařilo se. 
 
Děkujeme všem zúčastněným, "dobrovolníkům" z řad našeho klubu za perfektní přípravu všeho potřebného, mladým rozhodčím (a že to občas měli složitý!) za odpískání turnaje, spíkrovi Davidovi za trefné postřehy a pohodové moderování a všem podporovatelům z řad rodičů, příbuzných, nebo přátel. Bez vás všech by to nebylo ono.
 
Ragby zdar!
 
Foto: Zuzka Mládková